onsdag 8. februar 2012

Utplassering uke 5-7 Dag 8


Dag 8

I dag starta vi litt rolig, vi fikk vite at vi skulle ut til en ungdom skole som vi hadde gått på før. Men han måte ringe høre først før vi kunne dra opp ditt, vi skulle legge til et WLAN på PC-ene der siden vi hadde bare lagt til et WLAN når vi satte de opp.
Etter hvert kom han fra ATEA, han skulle kurse alle litt i forskjellige ting backup, server, vmware og SAN. Så det ble en god del å følge med på men følte jeg fikk med meg en god del av det han snakket om, var veldig spennende å kunne være med på at han kurset.

En blade server er bare for å kjøre prosesser, ikke noe annet den står i et rack altså en kasse. Blade serverene er jo modulært som vil si at du kan bytte ut forskjellige ting, feks en liten blade server kan du lett bytte ut minne inni serveren kan byttes ut, bak på racket sitter det switcher, kjøling PSU og alt dette kan byttes ut. I racket kan du jo ha mange blade servere, bak på racket er det switcher og strøm inngang. Det som er veldig spesielt med dette rack er at alle serverne er koblet fra serveren til switchen, som sitter bak racket og dette kan du jo ikke se siden dette er inni racket. Koblingen fra serveren til switchen bak på racket vil si at den har en overføring linje tilegnelig, uten at det står noe koblet i switchen bak på racket. Dette blir jo et problem fordi da ser vi jo ikke når serveren ikke har tilgang, for alt vi vet kan den stå å jobbe uten nytte, men selgsagt vil vi jo ikke få koblet til den men serveren vil si at den har tilgang og at alt går som bare det. Derfor er det lurt å bruk et program som vil vise traffikken, som går ut og inn fra switchen bak på racket og ikke bare traffikken fra server til switchen.


 Blade serverene vil jo kjøre alle prosesser og all data henter den fra SANet, så feks la oss si du har 6 blade servere som du kan se på tegningen. Det går lett an å konfigurere serveren til å fordele prosessene, dette vil gjøre det mer oversiktlig og du kan se lette mye plass det er ledig. Når prosessene er fordelt på denne måten så er det bedre tilfelle en server skulle gå ned, feks hvis du hadde hatt en server som hadde veldig mange prosesser så måte du tatt hensyn til det og sånt kan være fort å glemme. For det veldig viktig at det er nok plass til overs så i tilfelle en server skulle gå ned, så vil automatisk disse prosessene bli fordelt rundt på de serverne som har ledig plass til det. Så hvis du har en server som er helt full og denne skulle gå ned, vil det jo kreve mer plass for dekke at ingen prosesser skal gå tapt. Siden i IT er det veldig viktig at brukeren har tilgang til dataen de skal ha hele tiden.


I SANet ligger all dataen som serveren bruker, SANet blir styrt av en kontroller det er viktig å ha 2 kontrollere tilfelle den ene skulle gå ned. I et SAN er det mange disker som dataene blir lagret fra alle som bruker serveren, et SAN pleier alltid å ha disker som gjør backup av alt diskene som blir brukt. Det er jo kontrollerne som konfigureres til å styre, hvilken disk som brukes til hva og hvem som har tilgang til de forskjellige diskene i SANet. Vi fikk også vite en veldig god bra måte på åssen serveren burde kobles fra serveren til SANet, så jeg laget en tegning her også.



Som du ser her på tegning så har vi tatt å brukt 4 FC kabler som går fra blade server systemt, 2 går inni en FC switch de 2 andre inni den andre FC switchen deretter går de inni SAN disk kontrollerne. På denne måten som du ser her vil det være kontakt med server og SAN selv om en swtich skulle gå ned, eller om en disk kontroller skulle gå ned så vil den fortsatt ha kontakt siden den er koblet til begge disk kontrollerne. For at det skal gå dårlig her må det gå ned noe på begge kanalene, for at server ikke skal få kontakt med SAN en veldig god løsning synes jeg.

Backup det er veldig viktig på server med mange brukere med mye data, all data som brukere lagrer vil jo bli lagt SAN diskene. Det ble snakket om en god løsning som jeg vil si litt om, måten de har satt det opp er at i SAN vil ha 1 eller 2 disker ta backup etter som mye plass det trenges til backup. Det vil ta backup av endringer etter vær eneste dag på backup disk/diskene, som vil være lokalt så det vil være lett å kunne hente enkelt filer om det skulle gå noe tapt. Det vil også skje en backup som er eksternt hverdag, så vær måned vil disse backup ene bli lagt på et brann sikkert sted og merket. På denne måten vil de kunne hente enkelt filer raskt, de vil sikre seg at de har data som er litt gammel tilegnelig og de vil ha backup eksternt så de er helt sikkret men dette vil så klart ta en stund å få hentet.
Jeg synes dette var en veldig god backup.


Etter kurset så skulle vi ut på en skole, der fikk vi kommet inn på et rom med PC-ene så var ganske enkel jobb med bare legge til et WLAN til. Men var veldig greit å få godt over PC-ene en gang til, men vi fikk lite problem med at en PC hadde feil passord men vi tok og formatere den raskt så det gikk bra. Vi snakka litt med vaktmesteren på skolen han drev med og satte opp en smartboard, å var usikker på hvem kabler som skulle hvor så vi tok på oss en ekstra jobb og forklarte han åssen han skulle koble den opp.

FC som står for Fiber Channel dette er på måte en nettverks kabel for SAN, dette bruker de fra server racket til SANet som vil gi en veldig høy overførings hastighet dette er jo fiber.
Core switch dette er ikke en spesiell switch, men dette er switchen som står mellom server rommet og alt utenfor server rommet.
NIC som står for Network Interface Card, det er jo to typer vi bruker i dag å det er LAN og WLAN dette kan man få integrert og eksternt.

Føler jeg lærte mye i dag, var en veldig fin og spennende dag.


Martin Sønsterud

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar