torsdag 16. februar 2012

Utplassering uke 5-7 Dag 14


Dag 14

I dag er det nest siste dagen på utplassering, vi starta med å jobbe med skole oppgaver. Det var veldig spennende det startet med at vi tok opp PC-ene våres og la deg forsiktig på bordet, det var da det skjedde at vi satt inn laderen å trykket på den runde start knappen. PC-en begynte å skru seg på sakte men sikkert, så kom noe overraskende nettopp jeg tror du veit det.
Windows logoen kom opp det tok litt tid men, PC-en starta til slutt da var på tide å skrive inn passordet mitt men jeg trykket på en svart knapp da jeg kjente svetten rene ned. Jeg tok handa i panna å dra det vekk og trykket på neste knapp, jeg hole meg godt fast og trykket enter. Når jeg endelig kom inn på PC-en tok jeg og starta opp Google Chrome, gikk på it’s learning så litt på hva jeg hadde av oppgaver og jobbet litt med de oppgavene.

Etter hvert så kom en og skulle vise oss nettverket demmes, så snakke litt rundt det og sånt. Et lite kurs kan du si det er, vi gikk i rommet ved siden av på den nye store skjermen demmes som dem har overvåkingen på veldig greit. Han viste oss alle WLAN dem hadde var jo over 150 stykker, så er ganske stort nettverk kan du si. Så har de jo switcher rundt på skoler og barnehager, det hadde hvert noe å være med på sette opp et så stort nettverk kan du si. Han snakka litt om Core switchen der hadde de noen moduler, 3 av de modulene hadde ansvar får pakker de blir pakka ut der og sendt til den IP som skal ha pakken og en av de 3 var backup tilfelle en av de modulene skulle gå ned. Når pakkene blir pakket ut her så går pakkene gjennom et transport WLAN, når de blir pakket ut blir de gjort om til forskjellig protokoller så det ble vanskelig å overvåke. Hvis noen kommer og skal prøve å hacke seg inn å få tak i disse pakkene, vil de bare bli satt i et egent WLAN som det er ingen ting på.

De hadde noen bokser som er nesten som en hub de har en antenne i den også kan man koble seg til et trådløst punkt, men de er ikke like dumme som en hub den sender bare kun pakkene til den ene IP som spør etter pakken. De har også en ny boks den er mye smartere.


Vi fikk se litt på overvåkingen av nettverket, han snakka litt om at det pleide å være høy av og til. Det er også lov og laste ned på nettverket, men så klart er jo sånn som for eksempel torrent osv sånt er sperra.
Han snakka litt om brannmur også, han gikk inn på den så vi fikk se litt men siden at dette var på dagen så er den veldig tung og treig. Alle pakker skal jo gjennom brannmuren og med så stort nettverk, kan du jo tenkte deg mye som skal gjennom brannmuren. Vi fikk se litt hvert fall litt på den der kan man sette alt mulig som ikke er lov og ikke lov på nettverket, vi så også at de hadde en backup brannmur tilfelle denne skulle gå ned.

De kan sette grense på båndbredden for eksempel at de ikke får lov til laste ned mer en 1Mb/s, det går også an at bare enkelt grupper i OU altså grupper i domene får begrenset ned lasting. Dette er jo veldig bra å kunne gjøre tilfelle et sted blir altfor ille med ned lasting, så kan bare sette en grense der det er altfor mye aktivitet på ned lasting. Dette er jo for at nettverket ikke skal bli treigt for alle og sikre at nettverket ikke skal gå ned, med at serveren blir overbelastet med forespørsler.

Så snakka han litt om server VMWare og RDP, når en bruker skal logge seg på da vil en VMWare maskin starte dette er altså en virtuell PC. Brukerne logger på med disse virtuelle PC-ene med RDP, når de logger inn vil en VMWare maskin boot opp som ligger på SANet og dette vil bli kjørt på serveren. Men hva om det er 5 servere for eksempel om 50 brukere skulle logge på, da hadde det startet opp 50 VMWare maskiner. Hvis alle disse 50 maskinen stod og kjørte på en server da hadde det jo blitt tungt for den serveren, det som er veldig genialt da er at det kan konfigurere at serverne skal spre disse VMWare maskinen med noe som heter Round Robin.

The Legend Of The Printer


Alt startet med at telefonen ringte det var en barnehage som hadde problemer med en printer, når arkene kom ut så var de krøllet så det endte opp med at printerne ble sendt til oss. Den var ganske stor men ikke så stor, vi måtte bære printeren opp mange etasjer for få den opp der vi skulle se på den. Når vi kom opp den lange trappa trengte vi å få igjen pusten, deretter starta vi med se på printeren så det var frem med verktøy kassen. Så var det å ta ut skuffen til der du setter inn papper, vi så at dessverre satt en papir bit inni der det var bare å trå til her og dirke den ut med all makt.

Etter om langt og lenge så fikk vi papir biten ut til slutt, vi henta noen ark og koblet den til med strøm deretter så vi siden kom ut helt fint. Så tok vi den ned den lange trappen igjen deretter til bilen og dette var legenden om printeren.

Siste tiden av dagen skrev vi ned litt om hva vi har lært og gått gjennom, kjenner at det er masse masse og lære innen for IT. Veldig stort men også mye spennende synes hvert fall jeg, er lurt å skrive ned hva man har lært har jeg skjønt så det går an gå tilbake hvis man glemmer noe.

Martin Sønsterud

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar