tirsdag 17. januar 2012

VLAN og Procurve Manager

 VLAN ProCurve Manager

Denne uken har Vi har fått i oppgave å installere “Procurve Manager” på PC-en, deretter skal vi bruke verktøy i Procurve manager til å vise hvordan nettverket er satt opp. Vi skal også installere “SNMP” så vi kan overvåker nettverket og alle komponentene i nettverket, “SNMP” som står for “Simple network Management Protocol” denne nettverksprotokollen blir brukt i IP nettverk for administrering og overvåking av datamaskiner og nettverk komponenter i nettverket.
Vi har brukt noen andre PC-er før som vi har installert Windows 2008 server på, så vi fikk vite det er best vi bruker den. Vi måte lette litt på nettet for å finne den riktige programvaren, vi fant den etter hvert deretter var bare ta den på serveren. Før vi installerte Procurve Manager så av installerte vi “DCHP” på serveren, siden vi skal få ut delt IP etter vi satte opp switchen som vi gjorde i oppgaven før.
Da var bare starte å installere, det veldig rett frem bare godta og next.


Next jeg vet ikke helt om det er nødvendig men, vi tok med alt her.


På “IDM-Domain Connection Information” der pleier det fylle seg automatisk inn.
Vi fylte ikke noe inn på “Server to Agent Connection” “PCM Administrator password”, siden at vi bare skal test og lære åssen det fungerer så vi trenger ikke bra sikkerhet med passord. Bare next og la den installere.

 På “Initial Discovery Settings” klarte vi å fylle inn feil IP første gang, så etter vi hadde installert den da fikk vi problemmer med at den ikke fikk kontakt med nettverket, etter prøvd litt på å fikse det tok bare og reinstallert programmet på nytt og satte IP adressen til våres switch der.
Til slutt var bare å trykke finish deretter startet vi opp programmet.

Network Management Home der ser vi oversikten, på “Inventory kan vi se for eksempel hvor mange devices som er koblet til nettverket mange agents, VLAN’s, end nodes, managed subnets og custom groups. Configuration history kan også se som viser endringer som gjort i nettverket.  Vil si det er hoved oversikten til nettverket.



Networks Map der ser vi et kart av nettverket, det går an å velge forskjellige layouts som vil si forskjellig måter å vise nettverks karte. Det er også noen fine verktøy der som gjør at du kan sette på produkt navn, link speed som er hastigheten på de forskjellige koblingene, kan se porter fra switch til switch og selvsagt kan vi se alle IP adressene til de forskjellige switchene.
submask
Når vi kom inn på programmet, da kunne vi se alle komponenter som stod i nettverket det er veldig oversiktlig veldig lett se om noe ikke fungerer.
Med en gang noe er skrudd av, stoppet eller at de ikke får kontakt med switchen da vil den si fra. det vil da komme en rød sirkel med hvit x som viser at den ikke får kontakt med switchen, som er en stor fordel hvis man skal feil søke i nettverket etter hva som ikke fungerer.
Med å trykke på en av switchene som står i nettverket, kan vi se hvem porter som blir brukt og vi kan legge inn info om portene om vi vil. Kan også se VLAN om switchen legger det inn automatisk og støtter det.
Kan se info om alle switchene som står i nettverkt, da kan vi se basic properties som er IP, status, sted, eier, navn osv.




 Settopp HP Procurve switch 2524 J4813A

Vi fikk oppgave sette opp denne switchen
Vi fant ut at den ikke har noe IP, så vi måte koble til med seriel kabel til fra switchen til PC-en. Så brukte vi et program som heter hyperTerminal som ble fjerna fra Windows 7, men det var i Windows Xp gammelt program men vi fikk lastet det ned.
Når vi fikk lasta ned programmet så valgte vi switchen våres og starta opp, deretter starta vi opp switchen og skrev setup. Her kunne vi velge navn, kontakt, passord, IP, submask og dhcp etter det så kunne vi gå inn på switchen.
Vi fant ut senere at vi kunne bruke “PuTTY” så vi prøvde begge to, med PuTTY gjorde vi akkurat det samme vi valgte switchen som er “COM1” og seriel siden kabelen er seriel deretter open.

 Da vil den starte så vil det komme opp skriv passord, men du vil ikke kunne se du skriver her. Så etter det er bare og skrive setup for kunne redigere info på switchen som på HyperTerminal.


VLAN
Du kan skrive VLAN ID og du kan gi VLANene navn her, det er også mulig å rename de.
Under “Configuration-VLAN Configuration”
Her kan vi se alle VLAN som vi har laget, og legge til porter i de enkelt VLAN som er laget med trykke modify. Der inne kan vi sette de portene vi vil til untagged for at de skal være med i VLANet, eller tagged det er om porten ikke skal miste VLAN Iden. De som ikke skal være med i VLAN skal det stå no på.

Testing









Vi testa de forskjellig VLAN som i sist oppgave skal vi få utdelt IP i de 3 VLAN 10, 20 og 30 av DCHP.




Vi testa alle 3 VLAN satt inn kabel og satte IP til automatisk, starta CMD og skrev IPconfig. Alle VLAN fikk vi utgitt IP på.












Procurve Manager

Etter vi satte opp switchen gikk vi på Procurve, vi måtte legge inn switchen i her fordi vi kunne ikke se switchen i Procurve. Etter vi la den inn kunne vi se all info om switchen og VLAN.

I denne switchen så kan vi se alle VLAN laget til via Procurve Manager, vi kan se alle switcher sine VLAN så lenge det er mulig å se VLAN på switchene.  Det er ikke all switcher som støtter det, å da vil det ikke være mulig å se VLANet.

Bilder under oppgaven



OSI Modellen

Lag 1 physical (fysisk)

Oversette data fra data link laget gjør det om til strøm eller lys signaler, som kommer an på åssen kabel som blir brukt fiber kabel eller nettverks kabel.

Lag 2 Data link

Den sørger for at alle data pakker blir feil fritt overført, mellom datamaskiner dette går gjennom det fysiske laget. Alle nettverks kort har en MAC adresse dette er i lag 1, men denne blir satt på pakken og dette skaper en ramme på pakke altså frame.
Ramme altså frame i OSI modellen lager dette laget på måte en konvolutt som inne holder informasjon fra de 7 lagene og pakken som mottaks/sendes.
Datarammen blir gjort om til binært som vil si 1enere og 0ere

Lag 3 Network (nettverk)

Den lager den fysiske stien for pakkene som skal sendes og den flytter pakker mellom nettverk, dette er det eneste laget som bruker Logical networking.

Lag 4 Transport

Transport laget passer på at pakken blir levert i samme tilstand som den ble sendt, så det ikke skal bli tapt duplisert eller endret under overføringen. Fra der pakken sendes fra så er lag 4 den som deler opp store pakker i mindre pakker, så det blir bedre sende ut på nettverket. På mottakersiden blir det motsatt her skal lag 4 sette sammen igjen de små pakkene, som ble mottatt til store pakker igjen så det er klart til videre sendes til lag 5 sesjon laget.

Lag 5 Session (sesjon)

Dette laget gjør at mottaker og sender kan kommunisere med hverandre, laget oppretter også en kontrollpunkter som vil sørge for at kommunikasjonene som skjer kan gjenopptas om det skulle skje noen forstyrrelser.
Den komprimerer, de komprimerer, de krypterer og krypterer
Komprimerer for at den blir mindre i størrelse og kan senders fortere, dette vil skje fra senderen.    De komprimerer det skjer når den mottaks i lag 5 altså pakken blir pakket ut igjen.
Kryptering vil si at pakken ikke kan lese av andre den har blitt gjort om, akkurat som at det sitter en lås på pakken og kun mottakeren har nøkkelen til åpne pakken.
De kryptering det skjer når den mottaks, da vil pakken bli gjort om tilbake til sånn den var når den ble sendt akkurat som den blir låst opp.

Lag 6 Presentation (presentasjon)

Blir gjort om fra binært til et kjent programmerings språk, f eks C++, C, Java, HTML, osv.

Lag 7 Application (applikasjon)

Dette laget tilpasser programmer til nettverket for brukeren, som e-post
Disse forskjellig programmene gjør at data kan brukers i forskjellige systemer, som FTP den gjør at man kan overføre filer mellom Linux og Windows systemer, Linux og Windows bruker forskjellige fil systemer.

Martin Sønsterud
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar