fredag 25. mai 2012

Opprett Firma



Entreprenørskap – 2IKA


 Da har jeg hatt noen uker som jeg har jobbet med, en oppgave om starte egent firma. Oppgaven har gått ut på skrive litt om noen forskjellige selskapsformer, og hvilken selskapsform jeg vil bruke og hvordan forretningside jeg har.

Forretningsideen For Bedriften


Sønsterud’s Nettverk
Server driftig og nettverk support.
Ideen er å ha en bedrift i Drammen, det bedriften skal tilby er utlån av server til kunder. det vil være to forskjellige type server å leie, det vil være leie av web server og leie av server hvor kunden får det mere fritt på hva man vil gjøre. Vi vil også ha nettverk produkter til salg, disse produktene skal kunne bli kjøpt hos bedriften siden det skal være en liten butikk.
Det skal også være en nettverk side og nettverks butikk, så vil det være kunde support. Vi vil også ha et tilbud, om å dra rundt til kunder å sette opp nettverk for dem. Det vil også være mulig å leie inn for fikse nettverk, hjemme hos kundene.


Selskapsformer


Selskapsformer er de forskjellige type firmaer vi kan starte opp, I Norge har vi 17 forskjellige selskapsformer. Med ulike regler og krav



Ansvarlig selskap (ANS)

ANS kan du eie firmaet alene, eller med flere men i denne firma typen. Så vil alle deltakerne ha et felles ansvar for firmaet, og dermed hvis firma vår vanskeligheten må alle betale. Men hvis en eller flere av deltakerne ikke har mere penger/verdier, så kan det kreves fra de andre deltakerne i firmaet.
Denne firma typen gir dårlig sikkerhet til enkelt deltakere, siden hvis en deltaker har mye penger i firmaet så kan det gå mest ut over denne deltakeren. Dette er også en type firma som er beregnet for lav risiko, dette vil si at det ikke brukes store penge summer i det firmaet jobber med.


Delt ansvar (DA)

DA denne typen firma består av flere eiere altså deltakere, I DA firma så har alle deltakerne sammen et personlig ansvar for hele selskapsgjelden. Men her velger deltakerne mange prosent, av selskapsgjelden de skal ta på seg. Så hvis en deltaker har ta på seg 20%, da kan ikke kreditor kreve mer en av 20% av gjelden dekket av denne deltakeren. Dette er fordi at denne deltakeren har tatt på seg kun 20% av ansvaret for selskapsgjelden.

Det vil også si at selv om noen av deltakerne ikke kan dekke sin del av selskapsgjelden, så kan fortsatt ikke kreditor kreve mer av de andre deltakerne. Denne firma typen gjør at det blir mer sikkerhet for vær enkelt deltakere, en det ANS gjør. DA er også beregnet som en firma type med lav risiko, som det ikke brukes store penge summer.


Aksje selskap (AS)

AS denne type firma trenger du en god del penger for å starte opp, denne typen firma er tilpasset for store verdier mange ansatte og høy risiko. Aksjer er det som blir solgt og kjøpt, når du eier aksjer i et firma da eier du deler av firmaet. Hvor mange prosent en aksje er kommer helt an på firma til firma, fordi antall aksjer i et firma varierer.

Høy risiko i et AS er du mye tryggere og kan gjøre noe som har en gøy risiko, dette er fordi at du står ikke ansvarlig for selskapets gjeld unntatt den penge summen (aksjekapital) man selv har satt inn i firmaet. Som mange vet AS er veldig bra sikkerhet, men det er så klart masse lover/regler i et AS som kan gjøre det litt tungt å sette seg inni.

2 forskjellige AS vi har Aksjeselskap og Allmennaksjeselskap. Aksjeselskap dette er for et lite firma, med få eiere med minimum kapital på 30 000kr. Allmennaksjeselskap dette er for et stort firma, med mange eiere med minimum kapital på 1 000 000kr.


Enkeltpersonforetak (EPF)

EPF denne firma typen eier man hele firmaet alene, og sitter med det fulle ansvaret for firmaet. I enkeltpersonforetak, bruker du dine egne penger i bedriften. I firma navnet må det være noe med navnet ditt, en som heter Ole Normann kan f eks firma navnet være Byggegrensen Normann.
Enkeltpersonforetak er en fin firma type å starte med, for å komme i gang å tjene penger i det små. Etter vært som man tjener mer penger og det er mer penger i bedriften, blir det større risiko om det det går dårlig. Det vil være lurt å gå over til firma typen A/S, når bedriften får høy kapital for bedre sikkerhet.
Når man får problemer med bedriften, så vil det gå ut over eieren. Som vil si at når bedriften får vanskeligheten, så vil det gå utover dine penger og eiendeler f eks biler, båter, hytte, hus osv.


Utenlandskregistrert selskap 

Limited Company (Ltd)

Selskap som fungerer på samme måten som et enkeltforetak firma, alt av penger og eiendeler man legger i firmaet dette er hva du mister om firma skulle gå ned/konkurs. Man vil ikke miste private eiendeler/verdier, det er kun eiendeler/verdier satt inn i firmaet som går tapt. Dette er en privat eid av privat personer, det skal også være mulig å ha aksjer i denne typen firma.

Public Limited Company (PLC)

Denne typen firma fungerer på samme måte som A/S, det kjøpes og selges aksjer. Det er minimum kapital på 50 000 Engelske Pund, for å gå over til denne typen firma.

Norskregistrert utenlandsk foretak (NUF)

Når man eier et firma i f eks Japan og har lyst på firma i et annet land, f eks Norge så kan man opprettet et slaks firma i Norge. NUF som er Norskregistrert utenlandsk foretak, da får man en underavdeling som det kalles. Denne underavdeling har man da i Norge, dette har mange fordelene som et AS har det er også noen ulemper i forhold til skatteregler. Men firmaet blir registrert med norsk adresse, norsk organisasjons nummer og kommer i registeret.



Start egent firma


Jeg starter opp et nytt firma og bruker selskapsformen enkeltpersonforetak, firmaet skal hete Sønsterud’s Nettverk. Det som er viktig når skal velge plass på firmaet, det er viktig at firmaet er synlig så folk legge merke til bedriften. Da kan firmaet få et rykte fortere som er veldig positivt, så leier jeg lokal i Drammen få til en bra kontrakt. Der jeg plasserer firmaet mitt er jeg avhengig av god nettverks linje, siden jeg skal drifte servere så trenger jeg god ned og opplasting linje til kundene.

Så må jeg kjøpe inn utstyr, sette opp det opp osv. reklame er noe som er viktig for å få fart på salget, hvis bedriften går bra kan jeg vurdere få noen ansatte. Dette gjør at jeg kan dekke flere oppgaver, og kan kanskje tilby mer i firmaet.

Når firmaet går bedre, bedriften for høyere verdier og flere ansatte da er det på tide å gå over til et AS. Fordi da vil jeg få bedre sikkerhet, og jeg kan satse på å få en enda større bedrift. Dette lønner seg når bedriften blir stor og får mange ansatte, når jeg går over til AS blir det en del forandringer. Siden da vil jeg ikke lenger eie firmaet alene, da vil flere i firmaet ha noe å si som kjøper opp aksjer i mitt AS. Men jeg vil så klart eie mest prosent av firmaet, men når firmaet blir stort nok blir det nok dannet et styre.

Jeg kan vurdere å kjøpe opp andre firmaer om, mitt firma går veldig bra. Sette opp bygg rundt i landet, til å med kanskje i andre land.


Firma start Penger

I starten når man starter opp et firma, da trenger vi selvsagt en del penger til utstyr og materialer som er nødvendig. Det er forskjellige måter å få disse oppstarts pengene på for å komme i gang, vi har lån men dette kan være risikabelt hvis man ikke har penger til betale tilbake lånet. Hvis bedriften går bra da vil jo dette være en veldig fin måte å starte på, men vi kan ikke vite om bedriften kommer til bli bra eller dårlig. Det man også kan gjøre er å tjene opp penger selv, og bruke disse pengene du tjener i firmaet for å starte opp.


Det er også mulig å få noen til å investere, men for å få til dette må man ha en god ide og det er veldig vanskelig å få noen til å investere. Det er en måte til som veldig lik som at noen investere din ide, men her går det mer på at mange sponser deg med små summer. Dette fungerer på måte som aksjer, de kan f eks sponse 200-300kr så vil de få et slaks bevis på at de sponser bedriften. Så hvis bedriften går bra vil de få tilbake sponse pengene, ikke nok men det men kanskje enda mer enn det dem sponset til bedriften.




Økonomi


Finansieringsplan:

Inntekter

Leie av server: 500-2000kr mnd

Leie av Web server: 30-150kr mnd

Salg av produkter: ??

Nettverk support dra ut til kunde: 300kr timen




Liste for hva bedriften trenger:

Leie av lokal

Forskjellige verktøy

Hyller til produkter og kasse til betaling osv

Servere (rack å annet utstyr til server switch, kabler, firewall og ruter)

Leie av Internett linje



Logo og Slagord for Bedriften



Mangler det lille ekstra i nettverkt?, Prøv Sønsterud's Nettverk.
Vi har det lille ekstra.

Sønsterud's Nettverk

Vi har forskjellige produkter, innen for nettverk leie av server og webserver. 
forskjellige nettverk produkter til ditt fulle nettverk, vi hjelper deg med å sette opp.

Martin Sønsterud.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar